IBM предприе инициатива за възраждане на древния език за програмиране COBOL, който датира от времето на големите машини (мейнфреймите) - преди повече от 60 години - и отдавна е загубил своята популярност, предава technews.bg.

Инициативата е провокирана от разпадането на системата за заетост в щата Ню Джърси, в резултат на пандемията от коронавирус. Софтуерът, използван за нейната работа, е написан на COBOL и престана да се справя със задачите, възложени му на фона на рязко увеличаване на броя на молбите за обезщетения за безработица.

Информационната система изисква спешна модернизация, но в света практически липсват специалисти по COBOL. Езикът дори беше наречен "мъртъв" в публикация на Tom"s Hardware.

IBM ще организира курсове за обучение по COBOL, като същевременно възнамерява да съживи общността от специалисти по този език, използвайки съвременни комуникационни методи, които са уместни и по време на обща карантина и самоизолация.

За целта компанията вече е предприела редица действия, включително създаване на няколко високо-специализирани уеб форуми, свързани конкретно с езика за програмиране COBOL.

Инициативата на IBM e подкрепена от проекта Open Mainframe, посветен на разработката на софтуер с отворен код за мейнфрейми и под надзора на Linux Foundation. Самите курсове ще бъдат напълно безплатни, а след завършването им IBM планира да публикува всички материали на GitHub в профила на Open Mainframe Project.

COBOL (съкратено от COmmon Business Oriented Language) е сред най-старите езици за програмиране в света - първата му версия е издадена през 1959 г. Един от неговите съавтори, Джин Самет, почина през 2017 г. на 89 години.