Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск дари акции на Tesla на стойност около 5,7 милиарда долара за благотворителност през ноември, показват данните на SEC.

Според документацията Мъск е дарил общо 5 044 000 акции на Tesla между 19 и 29 ноември 2021 г.

Името на благотворителната организация не се разкрива в документацията, но най-вероятно става дума за Световната програма за храни на ООН.

През ноември 2021 г. директорът на WFP Дейвид Бийзли каза в интервю за CNN, че само 2 процента от нетната стойност на Мъск, или приблизително 6 милиарда долара, могат да спасят живота на 42 милиона души в нужда.

Мъск прочете това и обяви, че ще даде веднага парите, ако му бъде представен план как точно ще бъдат използвани парите му.

Знае се, че между Бийзли и Мъск е имало разговори, малко след които идва и дарението.

Междувременно Мъск управлява собствена филантропска организация, наречена Фондация Мъск, която създава безвъзмездни средства в подкрепа на изследванията на възобновяемата енергия, изследването на космоса, педиатричните изследвания, научното и инженерното образование и разработването на "безопасен" изкуствен интелект.

Освен дарените акциите на Tesla, Мъск продаде приблизително 10 процента от тях след анкета в Twitter, в която той попита феновете си дали трябва да продаде акции, за да плати данъци.

Илон Мъск спази обещанието си и се превърна в най-големия едноличен данъкоплатец в историята на САЩ, внасяйки 12 милиарда долара в хазната. Предприемачът все още е най-богатият човек на планетата, като състоянието му се оценя на над 200 милиарда долара.