Успехът на чатбота ChatGPT на OpeAI направи темата за изкуствения интелект отново актуална. Един от първите инвеститори в организацията е Илон Мъск. Макар той да се е оттеглил от нея, милиардерът запазва и скептицизъм към AI технологията.

"Суперинтелектът - форма на изкуствен интелект (AI), по-умен от хората - може да създаде "безсмъртен диктатор", предупреди преди няколко години милиардерът.

"Най-малко страшното бъдеще, за което мога да се сетя, е това, в което поне сме демократизирали AI, защото ако една компания или малка група хора успеят да развият божествен дигитален суперинтелект, те биха могли да превземат света", каза Мъск.

"Поне когато иматe зъл диктатор, този човек ще умре. Но за AI няма да има смърт. Той ще живее вечно. И тогава ще имаме безсмъртен свръх способен диктатор, от когото никога няма да можем да избягаме", допълва милиардерът.

Повечето анкетирани AI изследователи очакват машините в крайна сметка да могат да се конкурират с хората по интелигентност, въпреки че няма консенсус кога вероятно ще се случи това.

В проучване на 100-те най-цитирани автори в областта на изкуствения интелект към май 2013 г., става ясно, кога се очаква изкуствения интелект да достигне или надмине способностите на човека в рамките на този век.

10% от учените очакват това да стане до 2024 г. 50% са уверени, че това ще стане до 2050 г. 90% от изследователите смятат, че възможностите на AI и хората ще се изравнят до 2070 г.

Анкетираните определят средна вероятност от 50% на възможността машинният суперинтелект да бъде изобретен в рамките на 30 години след изобретяването на машинен интелект на човешко ниво.

Изследване от 2018 г. на 352 изследователи на машинно обучение, показва, че очакванията са до 2060 година възможностите на човека и изкуствения интелект да са се изравнили.

Всичко това са прогнози и предположения. Те обаче показват настроенията сред учените от сектора. Очакванията са, че създаването на наистина способен и дори свръх способен изкуствен интелект е възможно в рамките на този век.

Напредъкът в технологията прави предупрежденията на Илон Мъск отново актуални.