Илон Мъск представи новата ракетна система на частната си космическа компания SpaceX. Тя се състои от космическия кораб Starship и ускорителя Super Heavy, който е висок 70 метра и има за цел транспортирането на голям брой хора до Марс или други далечни дестинации.

Starship e висок 48 м. и е проектиран да превозва до сто души, както и да изпълнява товарни мисии с повече от сто тона до дестинации като Луната и Марс. За да направи подобни изстрелвания осъществими, SpaceX работи върху възможността ускорителят да се използва повторно.

След като си проправи път до околоземна орбита, той ще се откъсне и ще се върне при стартовата си кула. Космическият кораб, ще продължи към целта си, преди да се завърне обратно на Земята.

Мъск уточнява, че ускорителят е проектиран да прекара общо шест минути във въздуха - две при изкачване и четири за обратното си пътуване. Системата ще може да се използва повторно на всеки шест до осем часа за три изстрелвания на ден.

Super Heavy има повече от два пъти по-голяма тяга от Saturn V - най-голямата ракета, която някога се е отправяла към космоса досега. Освен че може да носи стотици тонове, Starship може да революционизира космическите пътувания, ако SpaceX наистина успее да направи изстрелванията толкова достъпни, колкото обещава Мъск.