Вълнуващо събитие предстои този петък, 28 август. Компанията Neuralink, един от основателите на която е Илон Мъск, ще представи иновативен интерфейс мозък-машина, предназначен да помогне на хора с тежки мозъчни травми, предава technews.bg.

Илон Мъск подвига завесата на предстоящото събитие с публикация в любимата му социална мрежа Twitter, където обикновено съобщава за важните новини от компаниите под негово управление. На събитието с начален час 21:00 ч. българско време аудиторията ще види демонстрация на "функциониращо Neuralink устройство".

Neurаlink представи новата си технология за първи път миналата година. Специален робот, оприличаван на "шевна машина", ще имплантира електроди, подобни на нишки, дълбоко в човешкия мозък, които са свързани към приемна капсула, прикрепена зад ухото на пациента.

Устройството може да предава мозъчни сигнали по Bluetooth, като така позволява на субектите, участващи в експеримента, да контролират компютър или да наблюдават мозъчната си активност.

Илон Мъск твърди, че технологията е тествана успешно на примати. Маймуната с имплантирани електроди е била в състояние да контролира компютъра с мозъка си.

По думите на Мъск, технологията, която Neurаlink ще представи в петък, е наистина "зашеметяваща" в сравнение с това, което хората са виждали досега.

"Потенциалът е наистина "трансформиращ" при възстановяване на мозъчните и двигателни функции", написа по-рано Илон Мъск в Twitter.