Амбициозният стартъп Neuralink, посветен на взаимодействието на човешкия мозък с компютрите, планира да започне изпитания на технологията с хора през следващата година. Основателят Илон Мъск говори за проекта на събитие в Сан Франциско, за което съобщи CNBC, цитирано от technews.bg.

Neuralink отразява по-широка тенденция, която цели да обедини компютърните технологии със здравеопазването. Facebook, например, вече тества компютърни системи, с които хората могат да общуват просто чрез мисленето си.

Стартъпът на Илон Мъск предвижда "пробиване на дупки" в мозъка с персонализирана машина за вграждане на тънки нишки, които се свързват с малък процесор, който след това може да бъде свързан със смартфон през Bluetooth. Мъск иска да направи инсталационния процес толкова прост, колкото лазерната очна хирургия.

Компанията търси одобрение от Американската агенция за храните и лекарствата, за да започне клинични изпитания още през следващата година. Илон Мъск заяви, че стартъпът иска да има първия си пациент на новата технология преди края на 2020 г. Според него, в бъдеще може да се появи магазин за приложения, които използват технологията.

Neuralink работи в относителна секретност, откакто Илон Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla и съосновател на PayPal, изложи идеите си за компанията в една дълга статия за блога на Тим Ърбан "Wait But Why" през 2017 г.

"Ние се стремим да донесем нещо на пазара, което помага при някои тежки увреждания на мозъка (инсулт, рак, лезия), за около четири години", каза Мъск пред Ърбан.

Технологията в крайна сметка може да подобри познавателните способности като реч и зрение. Приложенията включват подпомагане на хората да контролират компютрите с мозъка си или възстановяване на способността им да говорят, казва Филип Сабес, старши учен в Neuralink.

По думите на Мъск, хората ще могат да общуват помежду си, използвайки технологията като форма на телепатия. Той обаче има по-голяма амбиция - "да помогне за гарантиране на бъдещето на човечеството като цивилизация по отношение на изкуствения интелект".

Миналата година Ню Йорк Таймс съобщи, че Neuralink е провеждала тестове върху животни. Твърди се за демонстрация на компютър, получаващ информация от плъх в лаборатория на компанията. Всички процедури обаче са извършени в съответствие с нормите за лабораторни тестове с животни, уверяват от компанията.

На събитието в Сан Франциско Илон Мъск говори за експерименти с маймуни. "Маймуната успя да контролира компютъра с мозъка си", заяви той.

Като съосновател на Neuralink, Илон Мъск е инвестирал 100 милиона долара в компанията, по информация на Ню Йорк Таймс.