Американският производител на електромобили Tesla възобновява работата на завода си във Фримонт, Калифорния, въпреки забраната на властите. Прекратен е административният отпуск на служителите, изготвен е график за смените тази седмица, предава technews.bg.

Илон Мъск, шефът на Tesla, е готов да се присъедини към работниците на монтажната линия и, ако е необходимо, да бъде арестуван за нарушаване на мерките за изолация, наложени заради пандемията от коронавирус, съобщиха CNBC и Ройтерс.

Управата на окръг Аламида, в чиято юрисдикция се намира заводът на Tesla във Фримонт, не даде разрешение на компанията за възобновяване на работата на предприятието, а губернаторът на Калифорния не знаеше нищо за действията на Илон Мъск.

Областните власти са готови да приемат от компанията план за възобновяване на работния процес и ако това бъде договорено, правните последици за Tesla и нейния мениджър ще бъдат минимални.

Нарушаването на заповедта за спазване на самоизолация от компаниите се наказва с глоба или дори арест. Илон Мъск коментира в Twitter, че ако някой трябва да бъде арестуван, властите да се ограничат само до неговата личност.

От местното полицейско управление обясняват, че в тази ситуация ще се ръководят от препоръките на властите в окръг Аламида. Все още не е напълно ясно дали Tesla ще успее да избегне тежка конфронтация с органите на реда.

Илон Мъск публично постави под въпрос компетентността на главния здравен директор на окръга и дори заведе дело. Милиардерът вече заяви, че възнамерява да премести централата на Tesla и производството на електрически превозни средства извън Калифорния.

На неговите думи вече откликнаха властите в Тексас, Джорджия, Юта, Оклахома и Невада, а шефът на Tesla дори им благодари за готовността да приемат компанията. Смята се, че именно Тексас може да стане дом на новия завод на Tesla за производство на електрическия пикап Cybertruck и други модели на марката за продажба на Източното крайбрежие на САЩ.