Шефът на SpaceX и Tesla, Илон Мъск, изказа публично възмущението си, че петролен гигант е оценен като "зелен", а Tesla дори не присъства в класацията.

"Exxon попада в Топ 10 на най-добрите за околната и социалната среда компании в света. Междувременно Tesla дори не влиза в класацията! ESG е измама. Индексът е станал оръжие на фалшиви воини за социална справедливост", написа Мъск в Twitter.

ESG (Environmental, Social and Governance) е индекс, който измерва екологичната и социална отговорност на различните компании. Целта на индекса е да направи акциите на "по-отговорните компании" по-атрактивни за търговците на Уолстрийт.

Изявлението на Мъск идва, след като индексите на S&P Dow Jones премахнаха Tesla и няколко други компании от своя индекс ESG. В обяснение на този ход S&P Dow Jones каза, че Tesla изостава от своите колеги по различни причини, включително своята въглеродна стратегия.

Думите на Мъск обаче крият повече истина, отколкото финансовите организации са готови да признаят.

Exxon е седмата най-голямата нефтопреработвателна компания в света, като притежава 37 нефтени рафинерии в 21 страни. На практика това е най-голямата американска петролна компания. През 2018 г. Изследователският институт за политическа икономия нарежда Exxon на десето място сред американските корпорации, отделящи замърсители във въздуха, на тринадесето по отделяне на парникови газове и на шестнадесето по емисии на замърсители на водата.

Въпреки това Exxon финансира различни екологични и социални каузи, като дори публично подкрепя въвеждането на въглеродни такси. Тези пари, отделени основно с цел PR и по-висок ESG рейтинг, превръщат един от най-големите замърсители в "зелена компания".