Главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX Илон Мъск се изказа в Twitter против кандидатурата на Доналд Тръмп на следващите президентски избори в САЩ

"Време е Тръмп да окачи шапката си и да отплава към залеза... Демократите също трябва да спрат да атакуват - не правете така, че единственият начин Тръмп да оцелее е да си върне президентството... Тръмп ще бъде на 82 години в края на (евентуалния си нов) мандат, а това е твърде много за лидер на каквото и да било, да не говорим за Съединените американски щати", смята Мъск.

Преди броени дни бившият президент на САЩ се разгневи на Мъск, защото шефът на SpaceX и Tesla го излъгал, че е гласувал за него през 2016 година.

Мъск призна, че винаги досега е гласувал за Демократическата партия, но заяви, че на изборите през 2024 година ще гласува за Републиканците.

"Поредният измамник", коментира Тръмп на митинг в Аляска.

Междувременно ракета-носител, разработена от SpaceX на Илон Мъск за следващото поколение космически кораб Starship, избухна в пламъци по време на наземно изпитание в понеделник в Тексас, което вероятно ще попречи на целта на Мъск да изведе Starship в орбита тази година, съобщи Ройтерс.

"Да, всъщност не е добре. Екипът оценява щетите", заяви Мъск в Twitter след експлозията на прототипа Super Heavy Booster 7. Няма данни за пострадали.

Аварията се случи в средата на продължилата няколко дни тестова кампания в Бока Чика, Тексас, на ускорителя, оборудван с комплект от 33 двигателя Raptor за използване в предстоящ орбитален изпитателен полет без екипаж, който SpaceX се надяваше да извърши по-късно тази година.

Завършеният космически кораб Starship на SpaceX, който ще бъде висок 394 фута (120 метра), когато се съедини със свръхтежката си първа степен на ускорителя, е следващото поколение ракета-носител на компанията, която е в центъра на амбициите на Мъск да направи пътуването на хора в космоса по-достъпно и рутинно.

В края на 2020 г. и началото на 2021 г. SpaceX изгуби четири прототипа на самия космически кораб Starship в поредица от тестови изстрелвания на голяма височина, когато опитите за обратно кацане завършиха с експлозии. Прототипът на Starship най-накрая направи безопасно кацане през май 2021 г.