Индийската организация за космически изследвания възнамерява през 2020 г. да изстреля космическия апарат "Адитя Л-1" за изследване на Слънцето, предаде ТАСС.

В подготовката за тази космическа мисия ще участват също Индийският институт по астрофизика в Бангалор, Университетският център по астрономия и астрофизика в Пуна и други индийски центрове за научни изследвания.

За осъществяване на програмата освен това са привлечени редица частни компании. Главната цел на експедицията ще е изследване на слънчевата корона, хромосферата на светилото и слънчевото излъчване в различни спектри. Индийските учени се надяват, че "Адитя Л-1" ще допринесе да се намерят отговори на редица въпроси, свързани с физиката на Слънцето.

Планирано е апаратът да бъде изведен в хало орбита в района на точката на Лагранж L1 на системата Слънце-Земя на разстояние около 1,5 милиона км от нашата планета. В тази точка апаратът ще може да остане неподвижен спрямо Земята и Слънцето. Там никога няма слънчево затъмнение и ще може безпрепятствено да се наблюдава светилото и да се регистрира слънчево излъчване.

Проектът "Адитя Л-1" ще стане втората организирана от Индия високотехнологична мисия за изследване на далечния космос, след като през 2013 г. Индийската организация за космически изследвания изстреля към Марс орбитиращия апарат "Мангалиан".