Индийското космическо ведомство възнамерява да проведе през месеците юни-юли изпитания на космическия си апарат за многократно използване и кацане на стартовата площадка, съобщава ТАСС.

Тестовете ще отработят автоматичното приземяване на първата и втората степен на ракетата-носител. Хеликоптер ще повдигне совалката на значителна височина, откъдето крилатият апарат ще бъде пуснат и ще се приземи на стартовата площадка.

Вижте как изглежда индийската совалка >> >> >>

В перспектива ще бъде осъществено връщането на първата и втората степен на космическите ракети, за да могат те да бъдат използвани повторно. Планира се първата степен да кацне вертикално в района на индийския космодрум на остров Шрихарикота в Бенгалския залив подобно на елементите от ракетата "Фалкон" на американската компания "Спейс екс".

Втората степен на индийската ракета ще бъде нещо като космическа совалка, която ще може да пренася полезен товар - спътник или космически кораб. Тя трябва да се приземява на стартовата площадка като самолет.

Междувременно Русия няма разработки за ракети и космически кораби за многократно използване, което означава, че не е изключено много от комерсиалните партньори на Роскосмос да се пренасочат не само към SpaceX, но и към Индия.