Индийските учени планират да пробият дупка с дълбочина от 500 метра в ледовете на Антарктика, съобщи в. "Таймс ъв Индия".

Този проект ще бъде реализиран от 41-та индийска научна експедиция, която започва работа на Ледения континент.

Първата група полярници, състояща се от 23 учени и обслужващ персонал, вече пристигна в индийската изследователска база Майтри, която се намира на територията на антарктическия оазис Ширмахер. До средата на януари 2022 г. ще пристигнат още четири екипа от индийски специалисти.

Работната програма на експедицията включва пробиване на дълбока дупка близо до Майтри, което ще помогне за по-доброто разбиране на климата на Антарктика, морския лед и парниковите газове. Пробиването на леда ще бъде извършено в сътрудничество с Британската антарктическа служба и Норвежкия полярен институт.

Индийските учени се готвят също да направят геоложко проучване на ледения шелф Еймъри в източната част на Антарктика. Според тях това може да помогне за изследване на връзката между Индия и Антарктика в миналото - по време на суперконтинента Гондвана (преди 750-530 милиона години).

Индийската арктическа програма е от 1981 г. Страната има три свои изследователски бази на Антарктика, като две от тях работят с пълния си капацитет.