Instagram въвежда нови ограничения за борба с нежеланите лични съобщения. Ограниченията важат за снимки и текст и имат за цел да намалят спама и неприличните съобщения, особено към жени.

Популярната социална мрежа затегна правилата за изпращане на лични съобщения с цел борба със спама и нежеланите съобщения. Изпращачите, които не са абонирани за даден потребител, вече ще могат да изпращат само по едно съобщение. За по-нататъшна кореспонденция ще трябва да бъде приета заявка за чат. Освен това вече е възможно да се изпраща само текст в частни съобщения. Това означава, че спамърите и недобросъвестните потребители няма да могат да изпращат снимки, видеоклипове или гласови съобщения.

Компанията започна да тества новите ограничения в края на юни. Instagram вече разполага с инструменти за борба със спама, включително инструмента "Скрити думи", който скрива публикации с неподходящи ключови думи и емотикони. Сега са добавени филтри за измами и спам. Instagram описва промяната като мярка за безопасност, особено за жените. Както обяснява компанията, жените често получават неприлични снимки и новите правила ефективно се борят с тази практика, въпреки че не спират изпращането на груби текстове. Промените идват на фона на натиск - върху компанията майка на Instagram Meta - от страна на политици и обикновени потребители, които изискват по-добри мерки за борба със злоупотребите, особено сред тийнейджърите. Сенатът на САЩ разглежда законопроект, който ще изисква родителско съгласие за използването на социалните медии от тийнейджърите, а щатът Арканзас наскоро прие закон, изискващ проверка на възрастта.

Новите ограничения на Instagram за частните съобщения са важна стъпка в борбата срещу нежеланите съобщения и спама. Те не само укрепват защитата на потребителите срещу неприлично съдържание, но и отразяват общата тенденция към по-строги правила в социалните медии. Тези мерки могат да дадат пример на други платформи и да допринесат за по-безопасно и уважително онлайн пространство.