Фокусът на Intel да държи 90% от пазара на процесори е грешка. Това обяви изпълнителният директор на компанията Боб Суан по време на технологичната конференция на Credit Suisse, съобщава WCCFTech.

Според Суан заради тази си цел Intel е пропуснала важни възможности и преходни моменти в индустрията. Суан смята, че това е било сериозна грешка и сега работи, за да "унищожи" този тип мислене в компанията. Вместо това е поставил друга цел на Intel - да държи 30% от "всичкия Силиции", т.е. от общия пазар на чипове.

Това е пазар за 230 млрд. долара в момента, който до 4 години ще достигне 300 млрд. долара, казва Суан. Затова е важно Intel да разшири погледа си и да предлага повече решения. "Идваме на работа с очакването, че през следващите години ще играем все по-голяма роля в успеха на нашите клиенти, не просто при централните процесори", казва Суан.

Това включва по-сериозно участие при графичните процесори, изкуствен интелект и други технологии, допълва Суан. Intel ще инвестира и в 5G, автономни технологии, облачни технологии и др.

Има много възможности, от които технологичният гигант трябва да се възползва, като това не означава, че той ще спре да разработва активно и процесорите си. Суан отбелязва, че тяхната работа продължава и първият 7nm продукт на компанията ще излезе на пазара през последното тримесечие на 2021 година.