Финансовият отчет на Intel за второто тримесечие на годината показва интересни тенденции в дейността на компанията. Въпреки като цяло положителните резултати, някои числа и факти смущават, предава technews.bg.

Производителят на чипове отчита приходи в размер на 19,7 милиарда долара за периода април-юни 2020 г. Това е увеличение от 20% спрямо същия период на миналата година, когато корпорацията отчете постъпления от 16,5 милиарда долара.

В същото време показателят за брутна печалба се влошава. Ако преди година тя е била 59,8%, то през актуалното тримесечие е 53,3%. Оперативната печалба нараства от 4,6 на 5,7 милиарда долара, или с 23%. Нетната печалба се увеличава с 22% - от 4,2 до 5,1 милиарда долара.

Прави впечатление, че разходите за изследвания и разработки (R&D) намаляват от 5,1 на 4,8 милиарда долара, тоест с 5% на годишна база.

В доклада си Intel казва, че ускорява прехода към 10-нанометрови продукти. Що се отнася до прехода към 7 нанометра, той се "забавя в сравнение с предишните очаквания".

Като цяло за финансовата година Intel очаква да получи приходи в размер на 75 милиарда долара.