Тази седмица по инициатива на германски източник в мрежата започна да се разпространява слух за намеренията на Intel да повиши цените на потребителските процесори. На представителите на компанията се наложи да направят рядко срещано за подобни случаи изявление, че нямат намерение да променят цените на съществуващата гама процесори в близко бъдеще. Както обяснява уебсайтът Tom's Hardware, първоначалният слух е възникнал на страниците на PC Games Hardware. Той се отнасяше до митично писмо на Intel, което уж било получено наскоро от търговци на едро на електронни компоненти.

Според източниците, писмото е съдържало известие за предстоящо увеличение на цените на потребителските процесори Intel Core от фамилиите Alder Lake, Raptor Lake и Raptor Lake Refresh през следващите седмици. Освен това беше обяснено, че компанията се нуждае от средства за преструктуриране и изграждане на нови мощности, а увеличението на цените уж ще може да помогне за набавянето на необходимите материални ресурси.

Представители на Intel обясниха в коментарите си за сайта Tom's Hardware: "По принцип Intel не коментира слухове за промени в цените на своята продуктова гама. Въпреки това можем да потвърдим, че Intel не е изпратила споменатото писмо до своите клиенти и партньори и в момента не подготвя промени в цените на съществуващите процесори".

Според авторите на публикацията самият факт, че в митичното писмо има обосновка за действията на Intel, би трябвало да предупреди опитните читатели, така че недостоверността на тази информация едва ли е била поставена под съмнение.

Тази седмица Intel ще публикува своя тримесечен отчет, а на съответното събитие ще бъде обявена официалната информация за състоянието на пазара на процесори.