Американският хай-тек гигант Intel ще си върне званието на най-голям производител на чипове в света още през настоящата година. Това ще стане без дори компанията да увеличава обема на производството, твърди анализ на IC Insights, цитиран от technews.bg.

През 2018 г. корейската Samsung измести Intel от позицията на водещ чипмейкър в света. Но според анализаторите, дългогодишният хегемон в полупроводниковата индустрия скоро ще се завърне на върха и причината за това е банална - спад в цените на чиповете.

Очаква се тази година чиповете памет да поевтинеят с около 24%, в резултат на което целият пазар на полупроводници ще намалее в стойностно изражение със 7%, а това обещава и рокада на върха при производителите на чипове, сочи експертният анализ.

Като се има предвид, че 83% от приходите на Samsung на пазара за полупроводници идват именно от чиповете памет, то през 2019 г. постъпленията на корейската компания от този бизнес ще се свият с 20% до $63,1 млрд. Запазвайки досегашните си обеми на производство, Intel ще измести своя конкурент на върха при чипмейкърите с резултат от $70,6 млрд.