Intel представи във вторник първия си процесор с изкуствен интелект (AI), предназначен за използване в големи изчислителни центрове, предаде Ройтерс.

Чипът, създаден в центъра за разработка на компанията в Хайфа, Израел, е известен като Nervana NNP-I или Springhill и стъпва на 10-нанометров процесор Ice Lake, което ще му позволи да се справи с големи натоварвания, използвайки минимални количества енергия.

Intel уточни, че първият AI продукт на компанията идва след инвестиции в израелски стартъпи за изкуствен интелект, вкл. Habana Labs и NeuroBlade. Социалната мрежа Facebook вече е започнала да използва новия процесор.

Концепцията за изкуствен интелект навсякъде изисква справяне с огромно количество генерирани данни. Организациите трябва да разполагат с оборудване за ефективно използване на данните и обработката им там, където са събрани, каза Навийн Рао, генерален мениджър на подразделението за изкуствен интелект в Intel.

Компютрите се нуждаят от ускорение за сложни AI приложения, допълни Рао. Новият хардуер ще помогне на процесорите Intel Xeon в големите компании, където нараства нуждата от сложни изчисления в областта на изкуствения интелект.