Гигантът ще произведе 900 изкуствени спътници за компанията OneWeb, чиято цел е да предостави интернет достъп на регионите, където тази услуга липсва, пише Би Би Си, цитирана от БТА.

Първоначално ще бъдат изстреляни 600 сателита, а останалите ще служат като резерв.

Сделката беше обявена по време на Парижкото авиационно изложение.

Съзвездието от сателити на OneWeb, чиято стойност се измерва в милиарди долари, ще бъде десет пъти по-голямо от която и да е друга комерсиална мрежа.

Изграждането му ще бъде сериозно предизвикателство за Airbus, която прави някои от най-високотехнологичните, но и най-скъпи телекомуникационни платформи. Изискването на OneWeb е да разполага с максимална мощност на ниска цена.

Предвижда се всеки сателит да тежи около 150 килограма, като приемливата за OneWeb цена е под половин милион долара за един апарат.

Airbus посочва, че ще конструира първите десет спътника в базата си във френския град Тулуза, преди да прехвърли производството в определен за целта завод в САЩ.

За изстрелването на сателитите в орбита ще са необходими много ракети. За тази част от проекта все още не е избран изпълнител, въпреки че основателят на Virgin Group Ричард Брансън участва в проекта OneWeb.

Virgin разработва система за изстрелване на сателити, базирана на туристическия му космически самолет.

Конкуренцията

Наскоро основателят на SpaceX Илон Мъск поиска разрешение от Федерална комисия по комуникации за провеждане на тестове на нова услуга за интернет от космоса.

Плановете на Мъск предвиждат изстрелване на 4000 спътника, които да могат да обслужват достатъчен брой клиенти.