Виртуалните светове Decentraland и The Sandbox се превърнаха в магнит за инвеститорите, които са готови да платят милиони долари, за да притежават парцел "несъществуваща земя".

Facebook, вече известен като Meta, само ускори тенденцията, след като обяви собствения си проект за създаването на виртуален свят.

"Цените на виртуалните имоти се покачват с 400 процента до 500 процента през последните няколко месеца", споделя главният изпълнителен директор на Tokens.com Андрю Кигел пред CNBC.

Компанията му наскоро похарчи над 2,5 милиона долара за участък от "земя" в крипто-базираната метавселена Decentraland, която работи със собствената си валута MANA.

Това дори не беше най-скъпата покупка на земя в метавселена през последните месеци. Фирмата за "виртуални недвижими имоти" Republic Realm похарчи 4,3 милиона долара за закупуване на "парцел земя" в метавселената The Sandbox, изградена от Atari.

Експертите вече предупреждават потенциалните инвеститори в метавселените да не влагат парите си, освен ако не са готови да ги изгубят.

"Ако ситуацията продължи да се развива по същия начин, то със сигурност говорим за балон. Все пак вие купувате нещо, което не е обвързано с реалността", аргументира се Марк Стап, професор по теория на недвижимите имоти в Държавния университет в Аризона.