В навечерието на дългоочакваната премиера на новите устройства iPhone 11 разследване на организацията China Labor Watch показа сериозни нарушения на трудовото право на Китай при изработката на новите модели във фабриките на Foxconn.

Разследващи под прикритие доказаха това, след като проникнаха в най-голямата фабрика, стояща зад производството на новите модели - тази в Женгджоу, наричана от някои заради големината си iPhone City.

Разследването, въпреки че излиза в последните дни, всъщност е с продължителност от повече от четири години. Тогава представител на организацията започнал работа във фабриката и установил, че временно наетите работници са над 50%, въпреки че по закон трябва да са не повече от 10%.

Това не само не се отрича, но и се потвърждава от страна на Apple и Foxconn в изявления пред Bloomberg. Те добавят обаче, че всички работещи във фабриката биват компенсирани за работата си и разбира се правят всичко доброволно.

И въпреки, че от Apple са доста по-предпазливи и все пак казват, че ще се опитат да преодолеят нарушенията, според China Labor Watch те са много повече.

Ето някои от тях:

  •  Работниците правят над 100 часа извънреден труд, въпреки че по закон не бива да са над 36;
  •  Студентите са заставяни да работят извънредно в най-натоварените моменти;
  •  Фабриката не осигурява адекватно защитно облекло, въпреки че работниците работят с токсични химикали ежедневно;
  •  Фабриката не докладва никакви трудови злополуки, въпреки че такива изобилстват.