Когато тази есен Apple представи серията iPhone 13 сред новостите в нея може да има една, която малцина са очаквали. Става дума за възможност за сателитна комуникация чрез т.нар. LEO или low earth orbit услуги, което разкрива известния анализатор Минг-Чи Куо в бележка за инвеститори. Подобна възможност ще позволи на потребителите да изпращат съобщения и да провеждат разговори дори и в зони без мобилно покритие, предава Mobile Bulgaria.

Куо посочва, че новите телефони ще включват специална версия на модема Qualcomm X60, която ще поддържа сателитна комуникация. Други производители на телефони също обмислят да добавят такава опция, но това ще стане догодина като се ползва модем X65. Според информацията Apple ще си партнира с Globalstar, която работи и с Qualcomm за поддръжка на честотна лента n53 в X65.

Минг-Чи Куо обяснява, че функцията ще може да се ползва като потребителите, ако техните мобилни оператори имат договор с Globalstar. Така те ще могат да ползват сателитната комуникация без допълнителен договор и заплащане. Според информацията Apple е оптимистична за бъдещето на технологията и може да я добави към други от бъдещите си устройства като електрически автомобил, IoT аксесоари и AR очила.