Иран твърди, че високотехнологични дронове на ЦРУ, са забелязани над ядрени обекти в страната.

За да защити атомни съоръжения, Иран разполага оперативна група, съставена от осем изтребителя F-4E и осем F-14. Те са допълнени от специално оборудван Boeing 707 и товарен самолет C-130, оборудван със сензори и радиостанции за командване и контрол.

Оперативната група забелязала дронове с "удивителни летателни характеристики".

Безпилотниците заглушили радарите, объркали навигационните системи на прехващачите. Междувременно те летели на висока надморска височина с хиперзвукова скорост достигаща до 12 250 км/ч. Апаратите можели да "увисват" на едно място, а през нощта излъчвали "издайническа синя светлина".

Характеристиките на апаратите напомнят на НЛО от научнофантастичните филми.

Към този момент САЩ, Русия, Китай и другите големи сили официално нямат хиперзвукови дронове, които могат да правят резки маневри и да увисват във въздуха.

Пентагонът изпитва трудност и забавяне в програмите, целящи създаването на маневриращи безпилотници, които да летят със скорост от 6 000 км/ч.

Твърденията на Иран са странни и защото предполагаемите срещи с дроновете датират от 2013 година. За тях не са предоставени доказателства освен разкази на пилоти.

Някои експерти обаче посочват, че съществуват тъй наречените "черни проекти". Тяхното финансиране не идва от бюджета, програмите за тях са неизвестни дори на високопоставени служители в Пентагона, а междувременно разработките стъпват на най-напредналите технологии.

Знае се още, че САЩ имат безпилотна мини-совалка, която може да маневрира в долната граница на космическото пространство и да се използва за шпионаж. Възможно е тя да създава и оптичен ефект за "увисване", както и да отразява светлина през някои части на денонощието.

Първият полет в космоса на секретната совалка Boeing X-37B е през 2010 година.