Още през следващата година Virgin Galactic планира да изведе в Космоса група италиански изследователи. Там екипажът ще провежда научни експерименти в условията на микрогравитацията, съобщава The Verge.

Полетът е част от нова сделка, обявена днес от италианските ВВС. Ако планът бъде реализиран ще станем свидетели на първия път, в който правителствена агенция праща екипаж на комерсиален космически полет, за да направи изследвания.

Италианците са готови да летят на космическия самолет на Virgin Galactic, VSS Unity, който е проектиран да пътува до началото на космоса, давайки на пътниците си възможността да изпитат безтегловност за няколко минути.

Вижте как изглежда VSS Unity >> >> >>

Вместо конвенционална наземна ракета космическият самолет се пренася на височина 13 700 метра от самолет и след това се освобождава. Ракетният мотор на гърба на космическия кораб се запалва, избутвайки го до надморска височина от около 88 километра. Според общоприетата класификация космическото пространство започва на 100 километра надморска височина. Ефектите на безтегловност и космически вакуум започват да се усещат приблизително на 80 километра надморска височина.

VSS Unity ще превозва предимно клиенти, закупили билети за 250 000 долара. Съобщава се, че над 600 души вече са платили депозити за тези полети, а компанията планира стартира комерсиалната си дейност през 2020 година.

Досега космическият самолет VSS Unity е бил в космоса само два пъти.