Microsoft обяви, че удължава безплатната поддръжка на операционната система Windows 7, инсталирана на компютри, които се използват за гласуване. Компанията признава, че е невъзможно бързо да се прехвърлят такива машини на нова платформа, предава technews.bg.

По план, безплатната поддръжка за Windows 7 приключва на 14 януари 2020 г. и Microsoft продължава да напомня на потребителите за необходимостта от надграждане до Windows 10, която вече е инсталирана на повече от 900 милиона устройства.

След изтичане на този срок, Microsoft ще предлага разширена поддръжка за Windows 7 - т.нар. ESU (Extended Security Updates, разширени актуализации за сигурност), която ще бъде платена, припомня BetaNews.

Същевременно, компанията удължи периода на безплатна поддръжка за Windows 7 системи, инсталирани на електронни изборни машини, които ще се използват по време на президентските избори в САЩ през ноември 2020 г., както и в други страни.

Microsoft прави изключение за системите за гласуване от съображения за сигурност. По време на изборите тези устройства могат да бъдат подложени на кибератаки, така че операционната система в тях се нуждае от навременни актуализации на сигурността, отбелязва компанията.