Плановете на британския нискотарифен авиопревозвач "изиДжет" (easyJet) да пусне до 2027 година електрически пътнически самолети по някои от маршрутите, които обслужва, напредват, предаде Ройтерс.

Миналата година вторият по големина европейски нискотарифен авиопревозвач след "Райънеър" (Ryanair), обяви, че иска да пусне природощадящи, с нисък шум електрически самолети до 2027 година. За целта компанията има партньорство с американската стартъп компания "Райт електрик" (Wright Electric).

"Райт" работи сега по електрически двигател за самолет с девет места, който ще лети догодина, след като успехът с двуместен самолет даде увереност на авиокомпанията в бъдещето на електрическото летене.

"ИзиДжет" иска до десетина години електрически самолети да обслужват маршрути от около 500 километра, което означава, че може да използва електрически самолет по маршрута Лондон - Амстердам, втората по натовареност дестинация в Европа. Авиокомпанията вече си е поставила за цел намаляване на въглеродните емисии с 10 процента на пътник на километър до 2022 година, като използва самолети с висока горивна ефективност като "Еърбъс А320нео" (Airbus A32neo).

Електрически самолет, който се характеризира с по-ниски емисии вредни газове, шум и по-малки разходи ще бъде изключително привлекателен за всички авиокомпании, като се има предвид, че самолетното гориво е най-големият разход за авиокомпаниите, а цената на горивото се повиши значително тази година.