Къде е границата между усещането за контрол върху народните представители и нарушаването на личното пространство? Това е въпросът, който повдига проектът The Flemish Scroller на белгийския артист Дрие Депоортер, предава Mobile Bulgaria.

В него се използва система с изкуствен интелект, която преглежда качените в YouTube видеа на срещи на фламандското правителство. След това комбинация от machine learning и лицево разпознаване помага на изкуствения интелект да засече телефоните в записите, както и лицата на политиците, за да научи кога вниманието им е фокусирано върху устройствата.

Накрая видеата на разсеяните законотворци се качват в Twitter и Instagram профилите на проекта, чието име е The Flemish Scrollers. Когато резултатите се качват онлайн, политиците, хванати със смартфон, биват тагвани, като целта изглежда е доброто старо публично засрамване.

Напълно очаквано системата няма никаква идея за какво се използва смартфона в конкретната ситуация. Възможностите са богати - от безцелно скролване, до водене на бележки и преглед на служебния имейл и глобалните новини.

Депоортер е артист и разработчик, който често се фокусира върху защитата на личните данни, което дава малко по-различен контекст на The Flemish Scroller. Вероятно целта му е да демонстрира възможностите за наблюдение, които изкуственият интелект дава. Те могат да са полезни в някои ситуации, но от друга страна могат да представляват силно навлизане в личното пространство, което да бъде лишено от контекст. Когато обаче целите на подобно наблюдение са хората, които създават и приемат регулациите, има шанс те да подходят към темата много по-ангажирано и информирано.