Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри алгоритъм, базиран на изкуствен интелект, който помага на лекарите да откриват по-точно проблеми със сърдечните клапи с помощта на дигитален стетоскоп.

Както може да се предположи от наименованието, сърдечните клапни дефекти се появяват, когато сърдечните клапи престанат да работят правилно, което нарушава механизмите за изпомпване на кръв от сърцето. По данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията 2,5% от американците са засегнати, а десетки хиляди хора умират всяка година от свързаните с това усложнения.

Откриването на сърдечен дефект може да бъде трудно. Лекарят трябва да прослуша сърдечния ритъм на пациента, да разпознае необичаен звук, както и да определи коя клапа е засегната и какви последствия да очаква. Възприятието на лекаря винаги е субективно, което води до неправилна диагноза.

Медицинският стартъп Eko, базиран в Оукланд, Калифорния, е разработил алгоритъм за анализ на шума, базиран на изкуствен интелект, наречен EMAS (Eko Murmur Analysis Software). За първи път подобна софтуерна платформа получава одобрение от FDA. Системата работи в облака, където специалистът може да изпрати за анализ цифров стетоскопски запис на сърдечния ритъм. EMAS обработва данните и генерира JSON отговор, който се извежда в лесен за четене формат от клиентското приложение.

Според разработчика, алгоритъмът се представя доста добре по критериите, характерни за сърдечната диагностика: чувствителност и специфичност. За първия случай диагностичната точност е 85,6 %, а за втория - 84,4 %. За сравнение, общопрактикуващите лекари са получили съответно 44% и 69% точки по същите критерии. Експертите в областта на кардиологията, разбира се, работят с по-висока точност, но повечето пациенти се преглеждат от общопрактикуващи лекари.

Одобрението на FDA означава, че Eko може да пусне своя алгоритъм на пазара.