Изкуственият интелект вече демонстрира способност да говори в духа на Библията, като дори пророкува края на света. Невронната мрежа е обучена да размишлява само в стила на библейските стихове, предава technews.bg.

Изкуственият месия е творение на Джордж Давила, главен изпълнителен директор на стартъпа Saviors.ai, специализиран в сигурността, по-конкретно оръжия и кражби. За неговата разработка разказва The Next Web.

Давила захранва целия текст на Библията на крал Джеймс в невронна мрежа и оставя на изкуствения интелект да изучава книгата в продължение на няколко часа. След това той конфигурира модела да генерира изход, който възпроизвежда стила на Библията, без да го копира напълно. Текстовете са публикувани в GitHub.

Обучението на изкуствения интелект донякъде прилича на заключване на бебета в стая, където те не разполагат с нищо друго освен с Библия, и пускането им десет години по-късно, когато вече говорят, четат и пишат въз основа единствено на тази Библия.

"Те излизат, знаейки как да говорят, но може би не разбират всичко, което говорят", казва Давила.

Той инструктира изкуственият интелект да пише по три различни теми: "Чумата", "Цезар" и "Краят на света". Давила избира чумата, поради нейното значение в контекста на пандемията Covid-19; края на света, тъй като това е интересна тема, която повечето хора биха свързали с религията; и Цезар, защото е една от любимите исторически фигури на Давила и име, споменато в Библията.

Стиховете, които изкуственият интелект генерира, със сигурност имат библейски тон и, както техния източник, често са отворени за множество тълкувания. Но много от тях са напълно неразбираеми.

Ето няколко думи на "месията" за края на света:

"Краят на света.

И корабите, които бяха пред храмовете; и той каза: Не ги почиствайте.

И Господ ми каза: Внимавай, от самото начало Господ беше убежище".

Самият създател на изкуствения интелект коментира думите така: "Мисля, че ако някой достатъчно харизматичен проповедник използва този генериран текст в своята проповед, никой няма да забележи разликата".