Денят, в който роботите ще заменят хората в извършването на различни дейности, може и да не е много близо, но поне в софтуерно отношение, нещата са доста по-близо. Използването на изкуствен интелект в различни сфери на живота, вече е все по-често срещано явление. Виждаме ви в регулирането на транспорта, в работата на различни системи за контрол и т.н.

В Индонезия обаче стигат дори по-далеч. Там президентът на страната Джоко Уидодо смята да се довери именно на изкуствения интелект, за да може да преодолее ширещата се в страната корупция. Той се надява смелото му решение да превърне страната в производител на високотехнологични стоки.

Част от чиновниците в островната държава наистина ще бъдат заменени от изкуствен интелект, като законовите промени най-вероятно ще минат без проблем заради голямото мнозинство което има партията на президента. Реформата ще започне от държавните органи, регулиращи бизнеса.

И въпреки че все още не е ясно какво точно ще извършва изкуствения интелект, специалисти смятат, че алгоритмите ще отговарят за различни разрешителни, процеси по регистрация на фирми, изваждане на документи и разрешителни. Нещо, от което и в България бихме могли да се поучим.