Хазартните игри, залагането и блъфирането от незапомнени времена са част от човешката култура и цивилизация. В последно време обаче традиционните казина са се прехвърлили в интернет, където вече има множество популярни сайтове за залагания. След дигитализацията на тези забавления бе въпрос на време да се създаде изкуствен интелект, който да изучи всички трикове в сферата, пише Еngadget.

Подразделението за изкуствен интелект на Google - DeepMind, създаде няколко AI-та, които успяха да докажат, че са по-добри от хората в сложната и древна игра Го, както и в модерната онлайн игра Dota 2.

Разработената в Университет "Карнеги Мелън" система Libratus показва, че изкуственият интелект е по-добър и в хазартните игри от човека.

Професионалните покер играчи Джейсън Лес, Донг Кю Ким, Даниел МакАлъй и Джими Чоу играха в продължение на 20 дена общо 120 000 ръце на Teксaс Холдем без лимит срещу изкуствен интелект. Крайният резултат е, че те загубиха "виртуални" 1,76 милиона долара за сметка на печелившото AI.

"С всеки ден изкуственият интелект ставаше все по-силен", коментират играчите.

Тайната зад това е системата за машинно самообучение, която позволява на изкуствения интелект да се учи от постъпващата в него информация.

За разлика от човека, изкуственият интелект може да обработи огромно количество от информация за секунди или минути, като открие последователност или намери определен модел в нея. И тъй като информацията продължава да постъпва, то изкуственият интелект продължава да усъвършенства своя алгоритъм - включително и от своите грешки.

Играта на покер показала, че изкуственият интелект бързо се научил да блъфира - при това по-успешно от своите човешки съперници.

Друг изкуствен интелект, Unanimous, показва, че може да познае почти точния резултат на игри по американски футбол в САЩ. Той с голяма точност е познавал и филмите, наградени с Оскар, преди връчването на наградите.

"Тайната на успеха е в количеството информация, която се подава към AI. Тук количеството определено е от значение", коментират експертите.