Иля Суцкевер, главен учен в изследователската група OpenAI, съоснована на Илон Мъск, заяви наскоро, че някои системи с изкуствен интелект вече може да са постигнали ограничено съзнание. Ученият Тамай Бесироглу от Масачузетския технологичен институт потвърждава тезата, че напредналите невронни мрежи вече имат зачатъци на собствено съзнание.

Бесироглу сочи проучване, в което той и някои негови сътрудници установяват, че моделите за машинно обучение удвояват интелигентността си на всеки шест месеца от 2010 г. насам. Ученият чертае графика, показваща, че след определен праг постигането на ограничено себеосъзнаване трябва да е възможно.

Една от съставките необходими за съзнание на изкуствения интелект все още липсва. Това е общата интелигентност на AI системите. Засега те са тясно специализирани и не могат да се учат на нови задачи и модели.

В края на 2021 година имаше публикации, че Google е близо до прескачане на тази бариера и компанията много скоро ще има AI система от ново поколение. Теоретично именно подобен изкуствен интелект най-вероятно би развил съзнание.