Изкуственият интелект (ИИ) се превърна в една от основните причини за спада в заплатите на работниците. В доклад на Националното бюро за икономически изследвания на САЩ (NBER), обхващащ периода от 1980 до 2020 г. включително, се казва, че ИИ, роботизацията и автоматизацията в много сфери на човешката дейност влияят отрицателно върху неравенството в доходите на населението, предава technews.bg.

Експертите на NBER твърдят, че съвременните технологии са довели до намаляване на заплатите на работниците. Това засяга хората с непълно училищно образование. Заплатите им са спаднали с 15% през последните 40 години. В същото време заплатите на хората с висше образование показват стабилен растеж през всичките тези години.

Спадът в заплатите на работниците поради индустриална автоматизация е причинил 50-70% от случаите на промени в структурата на заплатите в САЩ за 1980-2020 г., според доклада на NBER.

Кой е атакуван

Според NBER, изкуственият интелект не е само заплаха за обикновените работници. Ако главните изпълнителни директори най-често заменят работниците с роботи или, както се казва в доклада, "оборудване с цифрово управление", то офис служителите ги очаква друга високотехнологична подмяна.

Роботите все още не могат напълно да заместят офис служителите. Специализираният софтуер обаче прави това. В резултат, задачи, които преди са били решавани от един или друг служител, сега често попадат на виртуалните плещи на специализиран софтуер.

Forbes посочва като пример служителите в кол центъра. Ако по-рано потребителят се е обръщал към тях да разрешат проблема му, сега чат ботът е готов да отговори на всички въпроси.

Шофьори на камиони и таксита, касиери, търговци на дребно и хора, работещи в производствени предприятия и фабрики, също ще бъдат заменени от технологии - те бързо ще премахнат нуждата от нискоквалифицирани работници.

Но развитието на изкуствения интелект ще направи дори софтуерните инженери по-малко търсени. Според основателя на Twitter Джак Дорси, изкуственият интелект скоро ще се научи сам да пише програми. Това ще постави някои начинаещи програмисти в трудно положение.

Мрачни прогнози

През октомври 2020 г. Световният икономически форум (WEF) публикува прогноза, според която 85 милиона работни места ще изчезнат в света в обозримо бъдеще под влияние на дигитализацията и роботизацията. Това ще се случи до 2025 г. Експертите от WEF са сигурни, че ще продължат да се създават нови работни места, но те няма да са достатъчни за всички.

Анализатори от консултантската фирма PriceWaterhouseCoopers вярват, че изкуственият интелект, роботиката и други форми на интелигентна автоматизация могат да донесат огромни икономически ползи по целия свят. Те имат потенциал да добавят 15 трилиона долара за световния БВП до 2030 г.

В същото време анализаторите твърдят, че всичко това ще струва скъпо на човечеството по отношение на уволнения, съкращения и предстоящ недостиг на работни места.

Според доклад на Wells Fargo, банковата роботика ще съкрати 200 000 работни места през следващите 10 години. Това вече се отразява негативно на високоплатените професионалисти от Уолстрийт, включително търговци на акции и облигации. Това са хора, които преди са работили в инвестиционни банки и са търгували ценни книжа за своите банки, клиенти и себе си. Професията беше много доходна, докато алгоритмите, софтуерът и програмите за количествена търговия не нарушиха бизнеса и не направиха техните умения ненужни.

Кой ще оцелее при автоматизацията

Експертите от WEF са уверени, че въвеждането на AI и други технологии ще доведе до увеличаване на търсенето на специалисти в широк спектър от професии. Според тях, най-търсени ще бъдат анализаторите на данни, учените, специалистите по изкуствен интелект и машинно обучение, автоматизация на процесите, информационна сигурност и софтуер.

WEF също прогнозира, че търсенето на позиции, които изискват човешки умения, ще нараства. Ще се търсят критично мислене, анализ, способност за решаване на проблеми и желание за активно учене. В същото време "меките" умения - като устойчивост на стрес и гъвкавост - ще бъдат не по-малко ценени.