Изкуствен интелект, който да пише като Салман Рушди? Известният автор казва, че е скептичен. Издателският свят обаче, събрал се на Франкфуртския панаир на книгата, не крие загрижеността си от идеята да бъде залят от компютърно генерирано съдържание, предаде АФП.

Преобърнат с главата надолу от технологичната революция, която е в основата на софтуера с изкуствен интелект като Чат Джи Пи Ти (ChatGPT), книжният сектор, подобно на много други професионални отрасли, е в смут.

Хората от този бранш изпитват "дълбоко чувство на несигурност", казва Юрген Бос, директор на приключилия в неделя Франкфуртски панаир на книгата, който е най-големият в света. Темата беше в центъра на дебати през цялата седмица.

"Те се питат какво се случва с интелектуалната собственост на авторите, на кого наистина принадлежи новото съдържание, как то може да бъде интегрирано във веригите на стойността", отбелязва Боос.

Изкуственият интелект вече участва в превода и намира приложение в научни публикации, но остава маргинален в литературното творчество.

Защото когато става въпрос за писане на романи, на изкуствения интелект все още му липсва вдъхновение, обясни британският автор Салман Рушди, след като прочете кратък текст, генериран "в негов стил" от софтуер.

"Това, което излезе, беше за изхвърляне", каза Рушди през смях по време на пресконференция.

"Всеки, който някога прочел триста думи, написани от моята ръка, ще признае незабавно, че е невъзможно това да е от мен", добави той, казвайки още, че за момента все още не се чувства толкова притеснен.

Представянето на изкуствения интелект в областта на художествената литература "все още не е толкова добро", каза германската писателка Дженифър Бекер по време на дискусия на кръгла маса.

"Все още не виждам момента, в който ще поверим работата по писането на изкуствен интелект по напълно автономен начин", смята Бекер.

От друга страна, по думите й, има "голям потенциал за използването му в сътрудничество".

За романтичните романи, които се основават на стереотипни повествователни модели и са предназначени за масово производство, изкуственият интелект предлага възможности и дори "известно облекчение", шегува се директорът на панаира Юрген Бос, за тези, които вече няма да се занимават с този род съдържание.

В крайна сметка всичко зависи от вида на публикацията, казва Сузане Барвик, заместник-юрисконсулт на Германската асоциация на издателите и книгоразпространителите.

"Секторът на научните и специализираните книги вече е по-напреднал и вече е разгледал въпроса по-отблизо", отбелязва тя.

Веднага обаче щом генеративният изкуствен интелект започне да използва милиарди текстове за целите на обучението на своите алгоритми и създаването на съдържание, се очертават правни битки.

Една от основните "зони на здрача" е кой притежава авторските права върху съдържанието, генерирано от изкуствен интелект, обяснява Юрген Бос: "Кашата е пълна, а въпросът е много важен. Заложени са и много пари", допълва директорът на Франкфуртския панаир на книгата.

През септември редица писатели, сред които Джордж Р. Р. Мартин, автор на сагата "Игра на тронове", и кралят на трилъра Джон Гришам, сезираха американското правосъдие срещу калифорнийската компания Оупън Ей Ай в САЩ, обвинявайки я, че е използвала техни произведения за създаването на Чат Джи Пи Ти в нарушение на авторските им права.

В отворено писмо, подписано от много автори, сред които Маргарет Атууд и Дан Браун, американската Гилдия на писателите предупреди технологичните гиганти през лятото, че "милиони книги, статии, есета и стихотворения, защитени с авторски права, представляват "храна" за системи с изкуствен интелект - безкрайни ястия, за които не е издадена фактура".