Две събития бележат началото на честванията на 150-годишнината от създаването на Българската академия на науките, които започват от 2 октомври. Това съобщи пресцентърът на БАН.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски ще открие изложба в 60 постера - от 11.30 часа на Моста на влюбените при НДК. В нея се представят историята и дейността на учените в Академията. От 1 до 14 октомври гражданите и гостите на София, както и всички изкушени от науката, имат възможността да се запознаят с многообразието от научни области и с най-новите постижения на институтите на Българската академия на науките - институцията, създадена през 1869 г. с усилията на Левски, Марин Дринов, Васил Друмев, Васил Д. Стоянов и на много други големи българи.

Искате да разберете повече за българския компютър "Витоша" или за първия български електронен калкулатор? Искате да видите как изглежда робот от ново поколение и да разберете кой създава 3D релефни тактилни плочи със семантична анотация на Брайлова азбука?

Заповядайте до 14 октомври на Моста на влюбените при НДК да разгледате изложбата, канят от БАН. Изложбата показва още иновативни решения за акумулаторната индустрия, 3D образи от компютърно генерирани холограми, един от най-известните методи - леене с противоналягане, прототип на фотокаталитичен пречиствател за очистване на въздуха в затворени помещения, оригинална научна апаратура, основана на уникални методи на изследвания, актуални проекти и новости от всички научни направления на БАН.

В 17.00 часа днес в Националния археологически музей на БАН ще бъдат наградени ръководителите на най-успешните проекти по  "Програма за подпомагане на млади учени и докторанти в БАН". Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев е поканен да връчи отличията на младите учени.

Събитието е посветено на 150-годишнината от създаването на БАН и предшества официалното честване на 12 октомври.