Изненадващо, Qualcomm и Apple са се съгласили да отхвърлят всички съдебни дела един срещу друг. Последното съобщение в пресата от Apple и Qualcomm твърди, че всички текущи съдебни дела между тях ще приключат незабавно, предава факти.бг.

Със съюза между тези две компании, ще има последствия в мобилния свят, но никой не е очаквал, че това ще стане толкова бързо. След сключването на сделката между Apple и Qualcomm, Intel обяви, че ще напусне бизнеса с 5G модеми.

Много вероятно е съюзът между американските компании Apple и Qualcomm да има геополитически измерения, защото вероятно е насочен срещу китайската компания Huawei, която осъществи голям напредък в 5G технологията.

Това означава също, че от една страна няма да има забрана за продажбите на iPhone в никоя страна по света, защото Qualcomm вече успяха да постигнат подобни съдебни решения. От друга страна Apple отново има на своя страна лидер в 5G модемите.

Apple и Qualcomm се споразумяха глобално за лиценз за патенти, което потвърждава, че компаниите ще работят заедно през следващите шест години. В рамките на споразумението Apple е решила да плати на Qualcomm неизвестна сума.

Intel публикува съобщение в пресата, че ще продължи да обслужва 4G мрежите си, но отменя плановете за 5G модеми за смартфони, които първоначално бяха планирани да бъдат готови през 2020 г. Intel заяви, че ще инвестира в 5G инфраструктура и изработване на 5G модеми за лаптопи, IoT и други устройства.

Intel не споменава Apple или Qualcomm в прессъобщението, но времето на обявяването почти със сигурност не е случайно. Все пак Intel може да продължи с поддръжката на Android устройствата, но загубата на Apple като партньор изглежда е твърде голяма.

С пускането на Snapdragon X50 и Snapdragon X55 5G модеми, Qualcomm доказа, че компанията е готова да предостави 5G технология. Очаква се Apple да пусне iPhone 5g в 2020 г. с Qualcomm 5G модем.

С последната промяна в отношенията, Apple и Qualcomm могат да работят заедно, за да създадат по-добри продукти, включително 5G смартфони.