Въпреки че слушаме за тях от много време, сгъваемите устройства все още не са популярни. През 2019 г. станахме свидетели на премиерите на няколко подобни смартфона, но все още няма нито един голям пазарен дебют и това по-скоро се води за доста екзотична технология в момента.

Години наред голяма пречка за създаването на такива модели бяха екраните, които не можеха да се огъват. Е вече имаме такива, но остава още един важен компонент, който в общия случай за сега не търпи огъване - батерията.

Учени от техническия университет в Цюрих обаче са разработили прототип на първата сгъваема батерия за телефон. Тя може да бъде разтегляна, мачкана и усуквана, без това по никакъв начина да влияе на качествата й, да спира заряда от нея или да я увреди.

Създателят ѝ професор Маркус Нидербергер предрича бляскаво бъдеще за своето изобретение, като предлага то да бъде вградено не само в сгъваеми телефони, но и във всякакви носими устройства като часовници и дори подплата на дрехи.

Структурата на батерията остава почти напълно в тайна, но професорът разказва, че тя е създадена като сандвич и все пак следва дизайна на стандартните батерии. Разтегливи са електрическите колектори, а в самата батерия се намират още катод, хидров електролит, PDMS рамка със съответното уплътнение и анод.