Използването на изкуствения интелект в медиите носи огромни заплахи, заяви генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев на откриването на Конференцията "Български гласове за Европа: изкуственият интелект" в Националния пресклуб на агенцията.

Форумът, организиран от БТА, се провежда в рамките на инициативата "Български гласове за Европа".

Вълчев изтъкна, че Европейският съюз е плод на естествения интелект. Изкуствен интелект в неговото конструиране няма. Според Вълчев изкуственият интелект не трябва да замени естествения, а само да служи на човека и европейците трябва ясно да осъзнават това.

Той коментира приложението на изкуствения интелект в медиите. По думите на Вълчев обикновено става въпрос за препоръчване на съдържание, което правят всички - Facebook, Twitter, Instagram, всички медии използват под някаква форма изкуствения интелект, като някои от тях са много напред.

Това на пръв поглед звучи много хубаво, но всъщност носи огромна заплаха, защото възможните следствия са фабриките за тролове, лъжливите новини, новите форми на пропаганда, дезинформацията, каза Вълчев. Друго приложение на изкуствения интелект е за обработка на изображение и видеосъдържание.

Полезно в нашата работа е разпознаването на лице на снимка, но това също крие рискове за фалшиви видеоклипове, монтирани снимки, които да изглеждат като истински кадри, коментира Вълчев.

Той подчерта, че БТА не търси да замести журналиста. Ще ползваме все повече изкуствен интелект в помощ на журналистите. Кирил Вълчев съобщи, че агенцията планира да направи сериозна инвестиция в своите бази данни.

Вълчев даде за пример и общ проект със Софийския университет "Св. Климент Охридски" за проверка на фактите, за който се чака одобрението на Европейската комисия.

Генералният директор на БТА каза, че Европа изключително много изостава по отношение на изкуствения интелект. Всички тези приложения в интернет са американски, а хардуерните устройства, които използваме, са произвеждани най-често в Азия, каза Вълчев.

Той подчерта, че европейците загубиха много време, но това не е еднозначно, защото това че водим този разговор значи, че сме създали нещо със собствения си интелект, в чиято основа стои разбирането, че нищо на света не може да замести човешките емоции и най-великата от тях - любовта.