Едно много приятно нововъведение, което започна все по-често да се появява и в България са USB портовете, поставени на различни обществени места, и дори в транспорта. Чрез тях човек може да зареди своето устройство, най-често смартфон. Те са сравнително лесни за инсталиране, защото не работят на 220V и се приемат добре от почти всички.

Оказва се обаче, че използването им може да не е никак безопасно. От една страна е амперажът, който поддържат и тока, който ще подават към вашето устройство, но това е тема на друг материал.

По-сериозният проблем е, че USB интерфейсът предава не само ток, но и данни. Така например зловреден софтуер може да попадне много лесно в апарата ви, ако предварително някой е подменил порта. Подобно на скиминг устройствата, които престъпници поставят по банкомати, за да копират картите на потребителите, така в САЩ и Европа все по-често срещано става подмяната на такива USB портове или поставянето на изцяло нови компрометирани устройства на публични места, на които хората да се изкушат да зареждат своите смартфони.

По този начин престъпниците могат да качат без да разберете софтуер във вашия смартфон, да източат различни ваши данни, пароли или дори да получат достъп до сим картата ви, от която да симулират обаждания на импулсни номера.

И въпреки че регистрираните престъпления за сега засягат много малък кръг хора, бдителността не е никак излишна. За да се предпазите можете да не използвате въобще подобни публични портове.

Друг вариант е да си носите кабел, който става само за зареждане, но не и за прехвърляне на данни. Разликата е голяма и по този начин няма как да заразите телефона си. Можете също да разчитате на защитата на своя апарат и винаги да избирате "Само зареждай" когато софтуерът ви попита. Със сигурност обаче пър-вите два варианта са много по-сигурни и препоръчвани от специалистите.