Израелското министерство на отбраната съобщи, че е завършило разработването на нова минометна система с управляеми снаряди, която осигурява на въоръжените сили ново мощно оръжие срещу противници, които са се окопали в гъсто населена градска среда, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Според официални представители системата "Желязно жило", която използва GPS и лазерна технология, ще осигури на израелските сухопътни сили ново равнище на точност, като минимизира риска от засягане на намиращи се наблизо цивилни лица.

Министърът на отбраната Бени Ганц каза, че системата "променя баланса на силите и осигурява на нашите войски по-точни и ефективни средства".

През последните години въоръжените сили на Израел се оказаха изправени пред предизвикателството да воюват с палестински бойци в ивицата Газа, като същевременно се готвят и за вероятността за война срещу ливанската групировка Хизбула.

Този месец главният прокурор на Международния наказателен съд започна предварително разследване за евентуални военни престъпления, извършени от Израел по време на войната в ивицата Газа през 2014 г., когато стотици цивилни загинаха по време на сраженията между Израел и бойците на Хамас.

Полковник Асаф Шацкин, ръководител на сухопътния отдел на развойното подразделение на израелското министерство на отбраната, каза, че новата минохвъргачка ще бъде от полза на армията срещу противници като Хамас и Хизбула. Той съобщи, че системата може да нанесе удари по цели на разстояние от няколко километра с точност от едва няколко метра. "С този прецизен минометен снаряд, (системата) може да бъде в по-голяма степен фокусирана върху противника /.../ без странични жертви сред тези, които нямат отношение към сраженията", каза той.

Шацкин допълни, че се очаква системата да бъде активирана в близките месеци.