Инженери монтираха последния елемент - капсула на времето, на израелски космически апарат за изследване на Луната, който ще бъде изстрелян догодина, съобщи Ройтерс. Целта е космическият апарат да се спусне меко на Луната между местата, където кацнаха "Аполо 15" и "Аполо 17".

Това ще е първата подобна мисия от 2013 г. Ако тя бъде успешна, Израел ще стане едва четвъртата държава, извършила контролирано "меко" кацане на непилотиран кораб на Луната. От 1966 г. САЩ и бившият СССР са направили около дузина такива кацания. Последното постижение е на Китай - от 2013 г.

Вижте как изглежда сондата на Израел >> >> >>

"Космическият апарат е напълно построен и тестван. Той е готов да отпътува за Кейп Канаверал до няколко седмици", каза Идо Антеби, директор на компания "Спейс Ай Ел" (SpaceIL), ръководеща проекта. .

Апаратът се нарича "Берешит" ("Генезис" на иврит). Той е с форма на кръгла маса с четири крака от карбонови влакна. Висок е около 1,5 м и тежи 585 кг. Две трети от теглото е гориво. Той ще бъде изстрелян от Флорида с ракета Falcon-9 на SpaceX през февруари.

Капсулата на времето е диск с файлове с детски рисунки, снимки, информация за израелската култура и историята на човечеството. Тя ще остане на Луната. Освен нея на космическия апарат има уред за измерване на лунното магнитно поле.