Израелският космически апарат "Берешит" осъществи успешна маневра около Луната като част от подготовката си за кацане на естествения земен спътник, което е предвидено да стане в четвъртък, предаде ДПА.

"Берешит" направи маневра с продължителност 36 секунди и изгори 6 килограма гориво. Така апаратът снижи орбитата си с 211 километра и сега се намира на 467 километра от повърхността на Луната, съобщи екипът.

Вижте как изглежда сондата на Израел >> >> >

Ако кацането се осъществи успешно, това ще бъде първата мисия до Луната, реализирана от неправителствена организация.

"Берешит" ("Генезис" на иврит) е и най-малкият космически кораб, изстрелван до Луната. Той е с тегло 585 кг и височина 1,5 м. Луноходът ще постави националния флаг на Израел на Луната и така страната ще стане четвъртата, заедно със САЩ, Русия и Китай, изпратили космически кораб до най-близката планета от Земята.

"Берешит" ще изследва и магнитното поле на Луната. Изстрелването на сондата през февруари е плод на осемгодишен труд по проект на неправителствената организация SpaceIL и израелската държавна компания Israel Aerospace Industries. Въпреки участието на последната, голяма част от финансирането е частно.