Израелското министерство на отбраната, с помощта на Пентагона, проведе тестове противоракетната система Arrow-3 в Аляска. Това бе първото подобно изпитание на комплекса, съобщават от Тел Авив.

Потвърдена е била възможността на ракетата да унищожава цели, намиращи се извън земната атмосфера. Потенциално това биха били вражески балистични ракети или спътници.

Вижте как изглежда Arrow-3 >> >> >>

Територията на Аляска е избрана за тестовете, тъй като космическите способности на Arrow-3 не могат да бъдат тествани в Израел. Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че ракета е "надминала и най-смелите очаквания".

Arrow-3 се произвежда съвместно от държавната аерокосмическа отбранителна компания Israel Aerospace Industries (IAI) и Boeing. Височината на която може да достигне ракетата надминава 100 км над земната повърхност, а пора размерите си, комплексът може да се ползва и като балистична ракета с обсег от 2400 км.

Пентагонът е предоставил инвестиции в размер на над 200 милиона долара, а цената на разработката е около 800 милиона долара. Според военни експерти, ракетата може да носи няколко бойни глави, способни да унищожат няколко ракети или сателита. Шансът за успеваемост се равнява на 99%.

Необходимите за функционирането на комплекса радари също са произведени съвместно между Израел и САЩ. Според специалистите противоракетните способности на бъдещия рунки зенитен комплекс С-500 ще бъдат сходни с тези на новото оръжие на Тел Авив.