IAI Harop е един от най-новите бойни дронове в света. Той е създаден от Израел, а целта му е да поразява вражески обекти. Начинът, по който става това обаче е по-нестандартен. IAI Harop е дрон-камикадзе.

Вижте как изглежда IAI Harop >> >> >>

На първо място, дронът е със стелт характеристики, които той дължи на формата и композитните материали, от които е изграден. Задвижването му се осигурява от турбовитлов двигател, но начален старт дават малки ракети. Любопитното е, че дронът може да измине 1000 километра за 6 часа. Това са и пределните му възможности за време на полета и обсег.

Израел е снабдил своя безпилотник с много модерни технологии. Връзката с оператор може да бъде напълно прекъсната, а дронът да стане напълно автономен. Това обикновенно става, когато IAI Harop премине на вражеска територия.

Основното му оръжие е 23 килограма високоексплозивна бойна глава, интегрирана в корпуса.

Интересът към дрона-камикадзе е голям. Израел го продава на Азербайджан, Индия, Турция, Германия и Сингапур.

Първата употреба на IAI Harop в бойна мисия е дело на Азербайджан, който го употребява през 2016 година срещу арменските части в Нагорни Карабах. Това води до протести и дипломатически скандал между Армения и Израел.

Втората по-известна употреба на дрона е от Израел. Благодарение на ниската му забележимост, Тел Авив унищожава ПВО-системата SA-22 "Панцир" през 2018 година. Според някои експерти Израел може да е унищожил сирийския комплекс и с друг дрон.

Анализаторите обаче са единодушни, че автономните дронове камикадзета, имащи малки размери и ниска забележимост, все по-често ще се употребяват във въоръжени конфликти. Няма много данни за това, колко броя IAI Harop са произведени, но се знае, че Индия е закупила поне 54 броя от дрона-камикадзе.