Дъщерно дружество на израелската компания за изкуствен интелект Cortica, наречено Corsight AI, твърди, че може да създаде модел на лице, използвайки ДНК на човек.

Проба с ДНК материал е достатъчна за изкуствения интелект на компанията да анализира гени и да пресъздаде лицето на притежателя на ДНК материала.

Corsight отказва интервюта, за да говори с пресата за технологията си. Още по-тревожно е, че компанията очевидно е фокусирана върху предоставянето на технологията на правоприлагащите органи.

Консултативен съвет на компанията е съставен само от Джеймс Уулси, бивш директор на ЦРУ, и Оливър Ревел, бивш помощник-директор на ФБР, пише MIT Tech. 

"Преждевременните опити за прилагане на тази техника вероятно ще подкопаят доверието и подкрепата за геномни изследвания и ще донесат нулева обществена полза", каза Джемила Серо, изследовател по изчислителни изображения в Centrum Wiskunde & Informatica в Амстердам, пред MIT Tech.

Има редица малки компании, като Parabon NanoLabs, които твърдят, че тяхната технология може да възстановява лица от ДНК проби.

Смята се, че Cortica са създали най-голяма база с данни, които да захранят изкуствения интелект. Въпреки това няма публично обявени доказателства за функционалността на технологията. Причина за това може и да е свързаният с разузнавателните агенции характер на компанията.

Част от критиците на проекта сочат и неговата "оруелска същност", а други го обявяват за "псевдо наука". На фона на тази информация е любопитна все по-голямата популярност на платформи за ДНК анализ, рекламирани в социалните мрежи. Според експертите биотехнологиите ще стават все по-достъпна и присъстваща част от ежедневието ни.

Към този момент Cortica е една от водещите компании в света, разработваща софтуер за лицево разпознаване.