Изследователи от израелския технологичен институт Технион и Еврейския университет в Ерусалим са разработили иновативна технология за ранно установяване на склонност и тенденция към самоубийство, съобщиха израелски медии, като цитират публикация в сп."Сайънтифик рипортс".

Технологията се основава на автоматизиран анализ на текстове, публикувани в социални медии.

Самоубийствата са значителна причина за смъртните случаи в Израел и по света. Всяка година по света се регистрират около един милион самоубийства, 500 от тях са в Израел. Те са водеща причина за смъртността при младите хора на възраст до 24 години.

Социалната, психологическа и психиатрична помощ са ефективни инструменти за предотвратяване на самоубийствата, но могат да се прилага единствено когато проблемът е диагностициран и човек потърси лечение.

Израелското изследване е ръководено от проф. Рой Райхарт от Технион. Екипът му разработва инструментариум за ранно засичане на рискови групи в общото население, като използва техники за естествено изследване на езика, за машинно учене, методи от психологията и психиатрията, както и неврологията.

"Вече знаем, че засичането на склонността към самоубийство не зависи само от ясното изразяване на тревога като например произнасяне на изречението "Искам да умра" или на официалните медицински данни като резултати от сканиране на мозъка, психиатричен преглед. Опитите да предскажем опит за самоубийство въз основа на демографски, психологически и медицински данни не дадоха особени резултати въпреки интензивните изследвания в продължение на пет десетилетия. Затова осъзнахме, че трябва да подходим към проблема едновременно от различни посоки", обясни проф. Райхарт.

Идеята за изследването възниква след самоубийството на 16-годишен израелски младеж, който слага край на живота си заради подигравки на живо и онлайн.

Учените установяват, че хората с реални суицидни тенденции рядко използват в публикациите си онлайн ясно будещи тревоги думи като "смърт", "убийство" или "самоубийство".

Много по-често те използват негативно описателни думи като "лош", "най-лош", псувни, както и думи, свързани с емоционален дистрес като "тъжен", "болка","плач", както и описания на отрицателни физиологични състояние "болен", "болка", "операция", "болница".