Северна Корея е извършила вчера изпитание на ракета "Хвасонг-12" със среден обсег, съобщи днес държавната информационна агенция КЦТА, цитирана от Ройтерс.

Това е първият подобен тест на ракета, способна да носи ядрена бойна глава и с толкова голям обсег, извършен от Пхенян от 2017 г. насам. За изстрелването й първоначално съобщиха вчера южнокорейските и японските власти.

Армиите на Япония и Южна Корея съобщиха, че ракетата е била изстреляна с висока траектория, очевидно за да избегне навлизане териториалните води на съседните страни, и е достигнала максимална височина на полета от 2000 км и максимална далечина от 800 км преди да падне в морето.

САЩ призоваха Северна Корея към преки преговори за нейните ядрена и ракетна програма, без предварителни условия, посочва Ройтерс.

"Смятаме, че е напълно уместно и напълно правилно да започнем сериозни разговори", каза пред журналисти високопоставен представител на американското правителство.

Във Вашингтон са обезпокоени от възможността Северна Корея да поднови изпитанията на междуконтинентални балистични ракети, а също така ядрените опити, каза вчера пред журналисти високопоставен представител на американското правителство, цитиран от Ройтерс.

"Разбира се, че сме обезпокоени (по този повод)", отговори служителят на въпрос на журналист, обезпокоен ли е Вашингтон от възможността за подновяване на ракетните и ядрени изпитания. "Разбира се, че не искаме да виждаме по-нататъшни (ракетни) изпитания, и призоваваме Северна Корея да се въздържа от по-нататъшни изпитания", добави представителят.

По думите му, последните ракетни тестове на Пхенян са част "от все по-дестабилизиращ" модел на поведение от страна на Северна Корея. "Това изисква отговор", каза служителят, без да уточнява какъв може да е той.

"Ще видите, че ще предприемем определени стъпки, които ще са насочени към това да демонстрираме нашия ангажимент към съюзниците ни . . . И в същото време отново подчертаваме нашия призив за дипломатическо решение. Много сериозно сме настроени към това, да се опитаме да проведем разговори, за да отговорим на въпросите, които безпокоят и двете страни", добави представителят.