База с данни с близо 235 милиона профила в Instagram, TikTok и YouTube е изтекла от компанията за анализи на социални медии Social Data. Информацията не е била защитена и за достъп до нея не е била необходима каквато и да е форма на оторизация, предава Mobile Bulgaria.

В нея се съдържат имена, данни за контакт, снимки и информация за последователите. Три идентични копия на базата са открити на 1 август от изследователя в сферата на сигурността от Comparitech Боб Диаченко. Не е ясно дали информацията е станала достояние на организации или потребители със зловредни намерения.

От Comparitech също така не знаят с каква продължителност сървърите на Social Data са били уязвими. Приблизително един от пет записи е съдържал телефонен номер или мейл адрес. С тази информация е възможно злонамерени хора или организации да осъществят спам и фишинг атаки.

Social Data може да има връзки с Deep Social, платформа за анализи, която беше закрита през 2018 след като Facebook ѝ забрани достъпа до маркетинговите си API. Говорител на компанията споделя, че информацията в базата с данни е събрана от публично достъпни профили.