Изтребител F-35 Lighting се разби на пистата в базата Форт Уърт в Тексас. Тя се ползва от завода на Lockheed Martin за финални изпитания на F-35. Пилотът е осъществявал тест на току що произведен самолет. Той е катапултирал безопасно, се казва в изявлението на Пентагона.

Вижте как изглежда стелт самолетът F-35 Lightning >> >> >>

От видеата в интернет се вижда, че след кацането си самолетът леко отскача нагоре и след това рязко забива носа си в пистата. Според докладите на американските военни катастрофата е резултат от неуспешен тест за зависване на самолета.

Преди около 14 години F-35 Lightning се превръща в най-новия и модерен стелт самолет в армията на САЩ. Проектът за разработката му е по-стар, а бюджетът - рекорден. За направата на изтребителя са планирани да се отделят над 1 трилион долара, като сумата продължава да набъбва.

Качествата на F-35 са огромни - той е невидим за противниковите радари, има висока скорост и маневреност, може да носи голям комплект от ракети и бомби, а някои версии да излитат и кацат вертикално.

През 2021 година Пентагона установи, че F-35 лети с 871 дефекта.

Най-скъпата оръжейна система на Министерството на отбраната "продължава да носи голям брой недостатъци, много от които са били идентифицирани преди" фазата на разработване и демонстрация. Оказва се, че през 2018 година в самолета са били открити 941 конструктивни, фабрични и софтуерни недостатъка.

Междувременно Lockheed Martin са построили 970 бройки от самолета, а поточните линии не спират. Планирано е да бъдат създадени общо 3200 единици, както за САЩ, така и за техните най-близки съюзници.

Планирано е тези дефекти да бъдат отстранени "в движение". До 2025 година са планирани 398 милиарда долара за премахването им.