Не е тайна, че дрехите, които предлага LIDL, са доста атрактивни. Причината за това е изчистеният и стилен дизайн, идващ на доста поносима за българите цена. Но колко качествени са дрехите на LIDL? Това е въпрос, който мнозина са си задавали и на който ние имаме най-точния отговор, защото посетихме мястото, на което се тестват всички дрехи, предлагани от веригата.

Институтът за качество Hohenstein е създаден преди повече от 70 години, като за това време се превръща в едно от най-големите имена в света на сертифицирането и тестването на текстилни продукти. В лабораториите на Hohenstein работят близо 1000 души, а той има официални представители в над 40 държави.

За да разберем колко качествени са дрехите на LIDL отидохме в лабораториите на Hohenstein. За да издаде своите сертификати за качество, институтът подлага дрехите на най-различни тестове.

На първо място са тези, свързани с безопасността на продуктите. Нищо друго не се докосва до нашата кожа толкова често, колкото текстилът. Затова е важно той не просто да изглежда добре, но и да не съдържа никакви вредни вещества.

Знаете ли например, че освен под формата на капки, човешкото тяло изпуска пот под газообразна форма. Задачата на Hohenstein е да се уверят, че тези газове няма да предизвикат създаването на потенциално вредни за човешкото здраве химични съединения, ако влязат в контакт с вашите дрехи или дори часовник.

Дрехите на LIDL минават без проблем тези тестове - те са напълно безопасни за вас. В тях не се съдържат вредни вещества.

След това специални машини проверяват разтегливостта, здравината и издръжливостта на текстилните продукти. Hohenstein имат климатична камера с роботизиран манекен, която може да симулира 24-часово бягане при лоши метеорологични условия.

Немците проверяват и как се износват дрехите при продължително триене и носене. Тества се и измиването на техния цвят при пране.

Отново, дрехите на LIDL се справят безупречно с тестовете - те са здрави и издръжливи.

Една от най-важните услуги, предоставяне от Hohenstein, е тестването на съответствието на размерите. Благодарение на множество доброволци и сканирането на хиляди хора се тества дали дрехата приляга идеално по тялото, дали е комфортна и дали отговаря на своя размер.

Текстилът на LIDL издържа безпроблемно и тези тестове - той е не само удобен, но потребителите могат да са сигурни, че отразените номера на размера са реални.

Немският институт за качество Hohenstein извършва още тестове за водоустойчивост и непромокаемост, за UV защита и дори за биоразградимост и опазване на околната среда.

Вижте снимки от лабораториите на Hohenstein >> >> >>

Наличието на надписите OEKO-TEX, Hohenstein и UV STANDARD 801 на етикета е гаранция за издържани тестове и качество.

Сертификатът на института Hohenstein, присъстващ на всички дрехи в LIDL, е знак за три важни показателя на текстилните изделия: неналичие на вредни вещества, съответствие на размерите, обозначени на етикета и физическите качества на дрехата, запазващи функционалната си форма след многократно изпиране, според предписанията на производителя.

В лабораториите на института ни дават и още една любопитна информация - течният прах за пране на LIDL - Formil, се е доказал като най-добрия на тестовете, надминавайки конкуренти като Persil и други.

И за да отговорим на въпроса от заглавието - дрехите на LIDL са качествени, комфортни и издръжливи. Те отговарят на най-високите стандарти в света, а гаранция за това са тестовете и сертификатите дадени от немския институт за качество Hohenstein.